Number Base Number Base

Emlékeznek még a matematikaórákon tanult számrendszerek alapjára és magukra a számrendszerekre? Gyerünk, gyakoroljunk egy keveset!

Adott egy pozitív szám szöveg formájában és hozzá egy számrendszernek az alapja. Az Ön függvényének át kell alakítani ezt a számot a tízes számrendszerbe.
A számrendszer alapja kisebb, mint 37 és nagyobb, mint 1. A feladatban számjegyek és A-Z-ig való tartományban található betűk használhatók fel a szám szöveges ábrázolására.

Vegye figyelembe azokat az eseteket, amikor nem lehet egy számot átalakítani. Például: az „1A” számot nem lehet átalakítani 9-es alapú számrendszer esetében. Ilyenkor a függvénynek eredménye -1 kell, hogy legyen.

Megjegyzés: ezt a feladatot könnyen meg lehet oldani az int() függvénnyel történő átalakítással és a kivételkezeléssel (vessen egy pillantást a ValueError kivételre)!

Bemeneti adatok: Két argumentum. Egy szám szöveges típusú (str) adatként és a számrendszer alapja egész számként (int).

Kimeneti adatok: Az átalakított szám egész számként (int).

Példák:

checkio("AF", 16) == 175
checkio("101", 2) == 5
checkio("101", 5) == 26
checkio("Z", 36) == 35
checkio("AB", 10) == -1

Alkalmazása: Ennek a feladatnak a segítségével gyakorolni lehet a különböző számrendszerek közötti átalakítást és a kivételkezelést.

Előfeltételek:
re.match("\A[A-Z0-9]\Z", str_number)
0 < len(str_number) ≤ 10
2 ≤ radix ≤ 36

Nálunk a CheckiO-n egy szakértőgárda (advisers) tevékenykedik. Tehát, ha Ön elakad valamelyik feladatat megoldásánál, akkor próbálja meg igénybe venni az „ask advisers” gombot a segítség kéréséhez!